text.skipToContent text.skipToNavigation
Produktinformation

11SMnPb30 är ett lågkolhaltigt automatstål vilket betyder att analysen är anpassad för att främja skärbarhet på bekostnad av övriga egenskaper. Stålet kan maskinbearbetas med höga skärhastigheter och spånor är korta vilket underlättar bearbetning i obemannade maskiner. Tillsatserna som främjar skärbarheten är svavel och bly, där halten av båda ligger kring 0,3%, samt i viss mån även fosfor. Blyets positiva inverkan på skärbarhet härrör från dess låg smältpunkt eftersom blypartiklarna i stålet smälter intill skäreggen och bidrar lokalt till smörjning. Det kalldragna utförandet (”+C”) bidrar också till den goda skärbarheten. 

11SMnPb30 +C standardiseras i SS-EN 10077 - 3. Den (utgången) SS-beteckningen är 1914. Grundstålet 11SMnPb30 har inte speciellt bra hållfasthet men kalldragningen förbättrar sträck- och brottgränsen något. Den minsta tillåtna sträckgränsen varierar beroende på kantlängd över intervallet 440 - 245 MPa. Intervallet för brottgräns sänks med ökande kantlängd medan den minsta förlängningen som tillåtas vid dragprovning ökas något. Det finns ingen garanti för slagseghet. 

Kantlängdens tolerans för 11SMnPb30 +C som kalldragen fyrkantstång är ganska god, nivå h11 enligt definitionen i ISO 286 - 2. Dessutom är rakheten betydligt bättre än vad som är typisk för varmvalsad fyrkantstång och pilhöjden är som mest 0,001 gånger stångens längd. Rakheten är en viktig egenskap när stålet ska bearbetas i stångmatade maskiner. 

Svetsbarheten av 11SMnPb30 +C är mycket begränsad till följd av de höga halterna av svavel och bly. Däremot om applikationen kräver en slitstark yta går 11SMnPb30 att sätthärda.

Produktdetaljer
Stäng Snabborder
Stäng Bearbetningsalternativ

Välj kapningstyp

Notera: Pris för kapning och ytbehandling tillkommer i varukorgen.
Stäng Leveransalternativ
Valt datum Delleverans möjlig


Logga in

Jag har glömt mitt lösenord

Det glädjer oss att du vill bli kund hos oss. För att du som företagskund ska kunna handla av oss behöver du ansöka om ett kundkonto.

Ansök om kundkonto

*Notera att vi enbart säljer till företagskunder, tyvärr ej till privatpersoner. Ansökningar utan organisationsnummer kommer ej att behandlas.